h1

De Muide – Meulestede door de ogen van Sofie Vanlommel voor de Morgen

26 augustus 2015

Sofie Vanlommel leidt deze reeks op haar blog zo in :
‘Het eilandje’, zeggen de bewoners liefkozend. Of: ‘ons Muijjeke’. In het noorden van Gent, waar haven en stad elkaar raken, ligt een klein, fijn schiereilandje: de wijk Muide-Meulestede. Ooit de thuishaven van schippers, dokwerkers en zeemannen. Vandaag een oase van rust, roest, rommel en groen in een buurt die langzaam maar zeker wordt opgewaardeerd. Portret van een wijk in elf verhalen.

De Morgen verwoordt het in het dossier De Muide zo :
Een achtergestelde buurt, verkrotting, veel miserie ook. Die gedachte zit er bij veel Gentenaars nog in. En toch is volkswijk De Muide aan een remonte bezig. Creativo’s omarmen het dorp in de stad. Het verleden van fabrieksarbeiders, dokwerkers en schippers spreekt tot de verbeelding. Iedereen is verliefd op dat volkse kantje. Twee weken lang trekt De Morgen langs de dokken, om te praten met de bewoners van toen en nu. De mensen van De Muide, in een reeks van elf portretten.

“Het gaat hier te traag om hip te worden”


Broer en zus Stephan en Isabelle Herteleer en hun gezinnen wonen samen op een boot op De Muide.
Isabelle Herteleer stak vanuit Gent-centrum het water over op zoek naar een goedkoop huis. Op de Muide voelde ze zich meteen thuis. ‘Dat gevoel is nooit weggegaan: je bent hier welkom.’ Haar broer Stephan was ook snel verkocht. Samen met hun gezinnen wonen ze op de ‘Charles’.
lees meer

“Ik ben opgegroeid met het beste van twee werelden”

De vader van Ayse Palit was de eerste Turk op de Muide, maar zij voelt zich ondanks alles thuis in België.
De geschiedenis van de familie Palit is het verhaal van de eerste gastarbeiders en hoe zij met open armen werden ontvangen, om daarna het deksel op de neus te krijgen. ”Er zijn al genoeg Turkse kinderen ingeschreven op onze school’, zei de non.
lees meer

“Wie van kunst houdt, wil hier wonen”

Friturist Joeri Crispyn maakte zijn droom waar en ontvangt met open armen nieuwe Muide-bewoners
Frituur Meulestede is niet zomaar een frituur, het is het zenuwcentrum van De Muide. Friturist Joeri Crispyn (38), alias de schaduwburgemeester: “Ik heb het assortiment aangepast aan de nieuwkomers, met vegetarische snacks.”
lees meer

“Ik voelde mij altijd een buitenstaander”

Ae Jin Huys, culinair ondernemer en lief van muzikant Frederik Sioen, bracht haar Koreaanse verleden mee
Ae Jin Huys (38) was vijf toen ze werd opgegeven voor adoptie. De meeste herinneringen aan Zuid-Korea zijn onprettig of vervaagd. Behalve die aan de keuken. ‘Die smaken ben ik nooit vergeten.’
lees meer

“Ik heb van de Turken heel veel geleerd”

De liefde loodste Martine Charlier (57) als ‘deftig’ meisje naar een ‘vorte’ buurt
Ze was een mooi blond meisje met killer moves en een knappe kop. De liefde voor een jongen op een brommer uit de citeetjes maakte van Martine Charlier een meisje van De Muide. ‘Het had anders kunnen lopen. Maar was ik ook gelukkig geweest?’
lees meer

“Café De Viking was mijn universiteit”

Op De Muide werd de man van God een man van het volk
Hij kwam naar de verpauperde arbeiderswijk om er priester tussen de mensen te zijn. De kerk zag dat anders. Dus trad Lucien De Ridder (67) uit. “Op De Muide ben ik een socialist geworden.”
lees meer

“Gent is te klein voor kliekjes”

Matthias Custers transformeerde van gewelddadige skinhead tot overtuigd soldaat voor de wereldvrede
Alles aan Matthias Custers (32) zegt: lang leve de lol. Ooit keek hij met een totaal andere bril naar de wereld, zat hij vol agressie en frustratie. ‘Ik kan die Syrië-strijders heel goed begrijpen.’
lees meer

“Veel rondgezworven, hier thuisgekomen”

De Nederlandse Ellen Kromhout besefte door haar uitzettingsbrief dat ze echt wilde blijven
Ze woonde in Jordanië en Jeruzalem en jarenlang in een Amsterdams kraakpand. Maar Vlaanderen bleef lonken. Ellen Kromhout (36): “Naar Gent verhuizen was als een warme jas aantrekken.”
lees meer

“Slechte vrienden, goede ouders”

Hij en zijn Albanese familie leefden hier jarenlang zonder papieren, maar Fatbardh zette door en haalde zijn diploma
Fatbardh Brucaj (23) is zot van voetbal. Als Albanees zonder papieren moest hij jarenlang noodgedwongen langs de zijlijn toekijken. Nu is Fatbardh Belg, en scheidsrechter. “Het is te laat om voetballer te worden.”
lees meer

“Iedereen kwam hier, behalve bange Belgen”

Lisbeth staat bijna een halve eeuw achter de toog van schipperscafé Viking
Alles heeft ze aan de zeelui te danken, zelfs haar naam. Lisbeth van café Viking (79), het enige overlevende schipperscafé op De Muide: “Kwamen de zeemannen maar terug. Dan zou ik zo opnieuw beginnen.”
lees meer

“Ik heb geen dollartekens in mijn ogen”

Bioloog, vogelspotter, projectontwikkelaar, politicus: de vele gedaanten van Dirk Valvekens
Hij zegt dat hij verliefd werd op dit stukje stad. Toch verwijten velen hem dat hij handelt uit eigenbelang. Projectontwikkelaar Dirk Valvekens (52): “Als ik écht veel geld zou willen verdienen, ging ik wel iets anders doen.”
lees meer

Plaats een reactie